Loading

Pozovite nas 063/277-062 011/7181-403

Udruženje poslovnih žena Srbije

Hrana kao lek: Lekari bi trebalo da leče i dušu, a ne samo telo

Živimo brzo, a hranimo se još brže. Nemamo vremena ni za najosnovnije stvari, a o pravilnoj ishrani često i ne mislimo. Sve to odražava se loše na naš organizam, a samim tim i na zdravlje. Toga su svesni i lekari. Jedna od njih, dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine.


Ljiljana je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji je lekar u KBC „Bežanijska kosa“. Radeći sa pacijentima uvidela je koliko loša ishrana može doprineti nastanku bolesti i odlučila je da pomogne pacijentima. Tako je i nastala ideja o „Nutri Bios“ paketu.

Na ideju o ovakvom tipu ishrane došla je nakon tridesetpetogodišnjeg kliničkog rada sa bolesnim ljudima i višegodišnjim izučavanjem uticaja ishrane na zdravlje.

- Godinama radim sa pacijentima koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Uvidela sam da klasična medicina, ima svoja ograničenja, pre svega zato što čoveka posmatra kao skup mehaničkih delova, a ne zalazi u njegove emotivne i psihičke segmente. Dublji uzrok problema nije moguće prepoznati bez razgovora sa pacijentom, a mi smo u bolnicama i domovima zdravlja četo ograničeni, prebukirani administracijom, pa za razgovor sa pacijentima imamo mnogo manje vremena nego što je to potrebno.

Radeći sa ljudima svakodnevno, shvatila je da pored toga što je važno saslušati pacijenta i time steći uvid u njegove i fizičke i emocionalne tegobe, potrebno je dati mu i savet u vezi sa pravilnom ishranom.

- Nas su na fakultetu učili o osnovnim sastojcima hrane, ali se funkcija ishrane u procesu ostvarenja ili narušavanja zdravlja prilično gubi iz vida kod klasičnog lekarskog pregleda naglašava Ljiljana.

Kako se to odražava na praksu?

- Mnogi nemaju znanja kakvom hranom da leče pacijente i šta da im savetuju. Kardiolog bi rekao ne jedite masno, onkolog bi rekao manje crvenog mesa, ali to su neka bazična uputstva. Mi često na odeljenju na kome radim imamo pacijente na onkološkoj terapiji koji nas pitaju šta da radimo i kako da se hranimo. Ranije sama milslila da će im onkolog dati adekvatna uputstva za ishranu pre, tokom ili nakon intervencije, ali u praksi se ispostavilo da to nije uvek slučaj.

Kako da se onda ljudi informišu?

- Slušajući probleme svojih pacijenata, shvatila sam da često mogu doći do pogrešnih informacija . Rođaci i prijatelji žele da im pomognu, ali danas se svašta može pročitati i čuti. Informacije su nam svima i više nego dostupne, putem interneta naročito, ali problem je kako u moru informacija izdvojiti prave.


Šta mi zapravo jedemo?

– Svaki pojedinac bi trebao dobro da se zamisli kakvu hranu konzumira. Preporučujem organsku hranu za koju je naučno dokazano da ima veći sadržaj hranljivih materija, pogotovo minerala i vitamina, u podnosu na konvencionalnu hranu. Takođe, hraneći se organski, ne unosite štetne aditive. Organska hrana je znatno ukusnija, pomaže zdrave metaboliče procese.

Iako se godinama bavi hranom, pre tri godine stvorili su se uslovi da pomogne pacijentima koji imaju povišen šećer, holesterol… Počela je da radi na proizvodu koji bi im poboljšao metabolizam, tako što bi normalizovao metaboličke procese i doveo organizam u ravnotežu.

- Hrana koja ima pozitivan uticaj na organizam zove se funkcionalna. To je hrana koja se uzima u normalnim količinama (znači da nije suplement), a ima naučne reference da njeni delovi utiču pozitivno na organizam.

Hrana kao lek

Važna prekretnica u samom nastanku Nutri Bios paketa, bio je i trenutak kada je započela saradnju sa Institutom za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta.

– Ovo je institut koji se bavi efektima hrane na ljudski organizam. Sa njima sam razgovarala o svojoj zamisli. Nakon dve godine intenzivnog rada dobili smo Nutri bios paket. U decembru 2015. godine prvi paket je video svetlost dana.

U paketu se nalaze količine za sedam dana konzumacije. Organizam se za to vreme detoksikuje i uravnotežava. Uzima se prvo zeolit ujutru, zatim Nutri bios obrok, a nakon toga i biofermentisani sok od cvekle. Optimalno bi bilo da se ovo konzumira u prepodnevnim satima, a nakon toga je ishrana uobičajena. Ovaj paket je i za zdrave i za one narušenog zdravlja.

– Funkciona hrana ima naučne reference, a moj paket je prepoznalo Udruženje poslovnih žena Srbije i od njih sam dobila sam nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja 2016. godine za inovaciju.

Svaki paket je sertifikovan. Sertifikacija je zahtevan proces pri kome se proverava organski kvalitet proizvoda.


Kakve su reakcije ljudi?

– Povratne reakcije ljudi su da se osećaju jače i lakše. Dve žene (jedna mlađa i jedna starija) kojima je rečeno da imaju urođen povišen holesterol, uspele su da srede ovaj problem. Imali smo i slučaj osobe sa koksakijem kojoj je paket pomogao da se reši virusa. Nutri bios paket je odličan i za detoksikaciju pre hemioterapije, ali i nakon nje. S obzirom na to da je paket tek u početku komercijalne upotrebe, u budućem vremenu očekujemo više povratnih informacija.

Da li se vaša okolina bila iznenađena kada ste iz zone konfora (državna služba) odlučili da se upustite i u preduzetničke vode?

– Porodica nije bila ni najmanje iznenađena. Celog života sam aktivna. Muž i ja planinarimo, bavim se homeopatijom i biorezonatnom medicinom. Tako da ovo nije bilo iznenađujuće za njih.

Kako karijeru u bolnici privodi kraju, kada ode u penziju, planira da se više posveti radu na reklamiranju i radu na Nutri biosu i da se ponovo vrati svojoj velikoj ljubavi – pevanju u horu.

Izvor: Srpski Sajt